Poker, odds og skatt

Skattereglene er ikke alltid like klare, og for gamblere er det mye å sette seg inn i. Vi gir deg en forenklet oversikt over hvilke gevinster som må skattes for og hvor mye som eventuelt må betales inn til staten.

Enkeltgevinster over 10 000 kroner

Hovedregelen er at alle enkeltgevinster på over 10 000 kroner er skattbare med en skatteprosent på 28.  Vinner du en million kroner på en turnering på for eksempel Poker Stars, vil da 280 000 gå rett i statskassen.

Hvis du har vunnet store beløp på nettpoker eller oddsen hos utenlandske bookmakere trenger ikke gevinstene å være skattbare så lenge du ikke har vunnet enkeltbeløp på over 10 000 kroner.

Det mange pleier å gjøre er å ta ut rundt 9000 kroner om gangen for å unngå denne grensa. Det er imidlertid viktig å huske på at det ikke er størrelsen på uttaket som bestemmer skatten – det er nemlig bare størrelsen på enkeltgevinstene som er relevant.

I teorien er det svært vanskelig (nærmere umulig) for skattemyndighetene å finne ut om man f.eks. har vunnet 25000 på én gang om man tar ut i bolker. Men vi vil likevel anbefale alle å være ærlige i selvangivelsen for å ha alt på sitt tørre.

Ingen fradrag for tap

Dessverre er reglene så pass lite gjennomtenkte at du kan være en tapende gambler og likevel skylde mye i skatt. La oss si at en person taper tre potter på 100 000 kroner, hvor han investerte halvparten i potten selv, og så vinner han én pott på 100 000. Da vil han ligge 100 000 kroner i minus og fortsatt skylde den norske stat 28 000 kroner.

Dette håndheves likevel lite i praksis ettersom de færreste oppgir gevinster før de tar dem ut til sin bankkonto.

Gambling som næring

Dersom du lever av å gambling på nettet så gjelder andre regler. Du blir da å anse som en selvstendig næringsdrivende. Forskjellen da blir at du kan skrive av utgifter (som for eksempel internett, laptop, kontor etc.), samt at du blir skattet på overskudd når regnskapsåret er omme i stedet for på enkeltgevinster.

Skattefritt hos EU-bookmakere

En fordel med å spille hos bookmakere som er registrert i et EU-land er at du slipper unna ekstraskatten på 28 prosent dersom du spiller et spill som tilbys av Norsk Tipping. Dette gjelder for eksempel lotto eller sportsbetting.

Alle våre samarbeidspartnere Betsafe (Malta), Unibet (Malta), Bet365 (UK), Nordicbet (Malta) og Betsson (Malta) er registrert i EU og gevinster hos disse er derfor skattefrie så lenge det ikke er snakk om profitt fra poker eller casino.

 

Leave a Reply