VM-playoff i Afrika

I de kommende månedene vil vi få servert en rekke spennende oppgjør fra den afrikanske VM-kvaliken. Ti lag kjemper om fem billetter til VM i Brasil neste år. Her følger en gjennomgang av oppgjørene.

50 lag måtte gjennom den forholdsvis korte kvalifiseringen i Afrika, og nå står kun 10 nasjoner igjen. Trekningen i Kairo i forrige uke ga følgende oppgjør for det siste hinderet før Brasil i 2014:

caf

Som man kan se over er det mange tungvektere som skal i aksjon.

ELFENBENSKYSTEN – SENEGAL
Disse lagene møttes nysgjerrig nok i playoffen til det foregående Afrikamesterskapet også. Det endte med en knusende ivoriansk sammenlagtseier der Senegal endte opp med å spille hele denne VM-kvaliken på nøytralt gress i Marokko. Fansen gikk nemlig beserk i Dakar da Elfenbenskysten vant 2-0 etter å ha vunnet 4-2 på hjemmebane.

Elfenbenskysten hadde ingen problemer i gruppespillet. Nærmeste utfordrer Marokko var ikke seg selv i kvalifiseringen og ba ikke på problemer for ivorianerne.

Senegal gikk ubesiret gjennom gruppa si, men det skal sies at Angola, Uganda og Liberia neppe er noen bra målestokk.

VURDERING: 80/20 i favør Elfenbenskysten

ETHIOPIA – NIGERIA
Overraskelseslaget Ethiopia ble tratrukket tre poeng for bruk av en uregistrert spiller, men klarte likevel å vinne gruppa foran et tafatt Sør-Afrika. Østafrikanerene har opplevd en oppsving av de sjeldne det siste året, men møter her den regjerende Afrikamesteren. Nigeria måtte unngå tap i siste kamp mot Malawi, og vant enkelt 2-0. De grønne uglene imponerte alle ved å vinne ACN tidligere i år, men skuffet i Confederations Cup der det ble seier mot Tahiti og tap mot Uruguay og Spania.

VURDERING: 80/20 i favør Nigeria

TUNISIA – KAMERUN
Dette er en duell mellom falne storheter som ikke har vært seg selv lik det siste halve tiåret. Tunisia klarte å kvalifisere seg på mirakuløst vis etter å ha tapt 0-2 hjemme mot Kapp Verde i den siste avgjørende kampen. Øystaten brukte nemlig en ugyldig spiller og mistet alle poengene, noe som førte til at Tunisia fikk playoffbilletten.

Kamerun toppet gruppa si foran Libya, DR Congo og Togo, en forholdsvis vrien pulje, og kan ta seg til VM igjen etter 8 års fravær. Løvene må likevel klare brasene uten Samuel Eto’o, som på grunn av krangel med ledelsen i fotballforbundet ikke kommer til å spille for landslaget i nærmeste framtid.

VURDERING: 50/50, flip a coin

GHANA – EGYPT
Dette er matchen som er på alles lepper i Afrika. Samtlige seedede lag ønsket å unngå Egypt som var det desidert beste useedede laget, og til slutt var det Ghana som måtte ta til takke med en svært tøff motstander. Bob Bradleys menn vant nemlig alle sine seks kamper i gruppespillet før playoffen, men på grunn av svake resultater i årene etter at de tok sitt tredje strake Afrikamesterskap i 2011, befinner faraoene seg lavt på FIFA-rankingen. Dette er siste sjansen til flere Egypt-legender til å endelig ta seg til VM, noe landet ikke har gjort siden 1990.

Ghana, på sin side, leverte også en sterk kvalifisering og endte opp med 15 av 18 mulige poeng. Det ble imidlertid spennende helt inn, for Zambia kunne ha tatt gruppeseieren med full pott borte mot nettopp Ghana. Sistnevnte hadde full kontroll og vant 2-1 hjemme i Kumasi.

Ghana har vært med i VM de to siste utgavene og er nok å anse som knepne favoritter her. Med Essien, Asamoah, Gyan, Ayew og Kevin-Prince Boateng kan det bli tøft for VM-sultne egyptere. Kampen er imidlertid såpass åpen som den kan få bli.

VURDERING: 55/45 i favør Ghana

BURKINA FASO – ALGERIE
Burkina Faso overrasket i Afrikamesterskapet og tok seg helt til finalen. De slo blant annet Togo og Ghana for å ta seg dit, men Nigeira ble for sterke i finalen. Spillere som Charles Kaboré og Pitroipa har kvaliteter og kan by på trøbbel for ethvert forsvar.

Algerie vant sin gruppe komfortabelt foran Mali etter å ha skuffet i Afrikamesterskapet. Vahid Halilhodzics mannskap har en bråte med franskfødte spillere som tjener sine penger i mellomstore klubber i Europa, deriblant Feghouli (Valencia), Taider (Inter) og Slimani (Sporting Lisboa). Bør være favoritter her.

VURDERING: 65/35 i favør Algerie

Leave a Reply